Relatietherapie

Relatietherapie is bedoeld voor koppels, (echt)paren, hetero of LGBT.
In elke relatie zijn er soms problemen of spanningen, dit kan te maken hebben met het inwilligen van de kinderwens maar natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn. Spanningen zijn normaal. Je kunt dit als paar proberen onderling met elkaar, eventueel met behulp van vrienden of familie op te lossen. Gelukkig lukt dit ook regelmatig.

Soms lukt dit echter niet of niet meer en worden de problemen en spanningen te groot. Conflicten die niet opgelost lijken te worden, het gevoel uit elkaar gegroeid te zijn, ‘elkaar niet meer begrijpen’, één van beiden is vreemd gegaan, de intimiteit wordt minder, elkaar niet meer kunnen vinden in wensen en bang zijn voor een (echt)scheiding. Bij dit soort vragen kan relatietherapie een oplossing bieden. Scheiden is niet altijd de best passende oplossing. Hulp durven vragen is sterk zijn; je relatie is immers het redden waard!

Met partnerrelatiegesprekken komen jullie als paar tot nieuwe inzichten. Jullie leren dat er verschillen bestaan en hoe deze er te laten zijn. Jullie ondervinden hoe het is om in alle openheid met en over elkaar te spreken. Relatietherapie biedt een goede mogelijkheid om te leren hoe met problemen die je onderling ervaart om te gaan en tot oplossingen te komen. Het contact en vertrouwen binnen de relatie kan dan hersteld worden, zodat je in de toekomst weer samen je problemen de baas kunt.

Wat kan ik voor jullie betekenen?
De eerste stap is om samen met jullie vast te stellen of je nog hoop hebt dat de relatie verbeterd kan worden. In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie en in plaats elkaar de schuld te geven, krijgt het patroon als ware ‘de schuld’. Ik begin met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in dit patroon. We gaan kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar een uitweg. Het patroon is de gezamenlijke vijand, niet je partner. Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. Je leert ook om naar elkaar uit te spreken wat je voelt, waar je bang voor bent en nodig hebt. Jullie zijn straks in staat om een echte verbinding te voelen.

Gesprekken duren ongeveer 75 minuten. De frequentie zullen we overleggen in het begin maar het uitgangspunt is dat dit een kortdurende vorm van therapie is. Vaak zijn mensen dan ook na een paar gesprekken al voldoende geholpen. Ik vind het belangrijk dat mensen hun verhaal kunnen doen op de plek waar zij zichzelf het meest prettig en ontspannen voelen. Of je nu in het buitenland woont, geen vervoer hebt, aan de andere kant van Nederland woont of aan huis gebonden bent, dat is geen enkel probleem want ik werk als online psycholoog. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding, dan stuur ik je een Teams link toe voor het gesprek. Dat bespaart je reistijd en -kosten.

Afbeeldingsresultaat voor relatie