Kinderwenspsycholoog

​Bij Praktijk Rijk geef ik als kinderwenspsycholoog psychosociale hulpverlening aan zowel vrouwen als mannen (koppels) die zwanger willen worden, moeilijk zwanger worden (traject), zwangerschapsverlies doormaken of ongewild kinderloos zijn. Want kinderen ‘krijgen’ is zeker niet vanzelfsprekend. Soms weten mensen niet of ze überhaupt een kinderwens hebben. Sommige stellen raken moeilijk zwanger, andere krijgen te maken met een verlies. Dit kan een diepgaande impact hebben op diverse aspecten van het leven. Veel mensen ervaren deze fase dan ook als een zeer turbulente, emotioneel zware, soms ook vernederende periode vol stress. Hoe ga je nu om met deze storm aan emoties die dit vaak met zich meebrengt? Hoe hou je de weegschaal van draaglast en draagkracht in evenwicht? Hoe zorg je het beste voor jezelf? Voor je partner? Voor jullie relatie(s)?

Ik bied hierin begeleiding, maar vooral ook extra steun en maak in de eerste plaats tijd om te luisteren. Gehoord worden, ervaringen delen, advies krijgen en gesteund worden is belangrijk. Ik geef daarin zowel individuele begeleiding als begeleiding aan stellen. Heel vaak help ik mensen met een combinatie van Relatietherapie en Kinderwenstherapie. Een kinderwens, op wat voor manier dan ook, doet ook iets in de relatie van een koppel. We brengen meer orde in jouw/jullie gedachten door alle feiten en gevoelens op een rijtje te zetten. Ik help jullie om elkaar niet te verliezen in de relatie, want deze vormt vaak de basis van de kinderwens. We zoeken daarnaast naar een manier om om te gaan met opmerkingen, goedbedoelde adviezen en zwangerschapsaankondigingen uit de omgeving. Na een zwangerschapsverlies, hoe pril ook, werken we eraan om het ongeboren kindje een plek te geven.

Ik ben gespecialiseerd in alle mogelijke thema’s rondom zwangerschap, rouw en ouderschap en ik ga met jou/jullie in gesprek door middel van begeleiding. De gesprekken vinden bij mij thuis aan de keukentafel (of online) plaats. Bij de vorm van begeleiding die ik bied heb je de ruimte om jouw verhaal te vertellen en zelf op zoek te gaan naar een manier die jou verder helpt. Je wordt aangemoedigd en gesteund om te kijken wat je zelf nodig hebt om weer de rust en balans in je leven terug te vinden. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat ik er vanuit ga dat jij zelf de kracht in je hebt om te veranderen wat je belemmert. Je hebt dus zelf de regie, want als je zelf de verandering maakt zal dat het grootste effect hebben. Graag help ik je hierbij.

Met alle vragen en issues rondom de kinderwens ben je welkom bij Praktijk Rijk.
Om je enigszins een beeld te geven aan welke thema’s je daarbij kunt denken:
• Voor alle mensen met een kinderwens (IVF, IUI, ICSI, Donor).
• Het bespreekbaar maken van het dilemma rond de kinderwens.
• Ongewenste zwangerschap.
• Begeleiding bij fertiliteitstraject (voor, tijdens of na het traject).
• Bespreekbaar maken van de impact van een fertiliteitstraject op lichaam, relatie, seksualiteit, sociale leven en omgeving.
• Ongewenst kinderloos, verder zonder kinderen.
• Als je stress/angst/verdriet ervaart tijdens de zwangerschap of voor de bevalling.
• Peri- en neonatale sterfte of problemen die een zwangerschap blijvend in de weg staan.
• Zwangerschapsafbreking (abortus) omwille van medische of persoonlijke redenen.
• Ouderschap na donorconceptie (eicel- sperma- embryodonatie).
• Bewust alleenstaand moederschap of BAM, alleenstaand ouderschap.
• Adoptie, pleegzorg, plusouderschap of stief-ouderschap.
• Spijt van eerder gemaakte keuzes (de keuze voor kinderen of een leven zonder kinderen).
• Als je wilt praten over de bevalling (bijvoorbeeld een nare/ traumatische ervaring).
• Als je een miskraam hebt gehad of eerder een kindje hebben verloren in de zwangerschap/bevalling (rouwverwerking).
• Onvruchtbaarheid bij je partner of je partner heeft geen kinderwens.
• Voor het verwerken van een traumatische gebeurtenis middels EMDR.
• Als je de balans mist in je relatie omdat de kinderwens een impact heeft op jullie als koppel.
• Of gewoon als steuntje in de rug en een luisterend oor.

Ik vind het belangrijk dat mensen hun verhaal kunnen doen op de plek waar zij zichzelf het meest prettig en ontspannen voelen. Of je nu in het buitenland woont, geen vervoer hebt, aan de andere kant van Nederland woont of aan huis gebonden bent, dat is geen enkel probleem want ik werk als online psycholoog. Het enige wat je nodig hebt is een goede internetverbinding, dan stuur ik je een Teams link toe voor het gesprek. Dat bespaart je reistijd en -kosten. Gesprekken duren ongeveer 60 minuten. Heb je hulp nodig meldt je dan gerust hier aan.

Je hoeft dit pad niet alleen te bewandelen. Mijn wens is dat je er sterker door wordt. Jij bent uiteindelijk de sleutel tot een vruchtbaar leven, met of zonder kinderen.