Over mij

Chantal (1982) is psycholoog en al ruim 18 jaar werkzaam in de (specialistische) geestelijke gezondheidszorg waarvan de laatste zes jaar in samenwerking met de Zeeuwse Huisartsen (De huisartsen connectie). Ze combineert haar achtergrond als systeemtherapeut met diverse methodieken (DGT, CGT, MBT, EFT, Focusing, Positieve Psychologie, ACT en EMDR) waarvoor zij de nodige opleidingen heeft gevolgd. Zo heeft zij o.a. de opleiding Schematherapie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam maar haar hart ligt bij partnerrelatietherapie (EFT), EMDR en het begeleiden van stellen en individuen met vragen rondom de kinderwens.

In 2018 heeft Chantal zichzelf verder gespecialiseerd in het vakgebied van de kinderwens door het volgen van de opleiding ‘Kinderwensconsulent’ waarna zij Praktijk Rijk heeft opgericht. Hieronder zal zij zelf toelichten wat de reden is om specifiek voor deze specialisatie te kiezen.

‘Samen met mijn man woon ik in Goes, Zeeland. Al vrij snel nadat we elkaar leerden kennen was het duidelijk, wij zagen onszelf als toekomstige ouders. Elke maand keken we uit naar de dag dat we mochten testen. Meer dan een jaar ging er voorbij zonder dat tweede streepje. We zetten destijds de stap naar de huisarts, vervolgens naar het ziekenhuis. Na de onderzoeken begint het medische traject. Eerst waren we hoopvol. Maar naarmate de tijd verstrijkt begint het zwaar te worden. Als vriendinnen en familie om je heen zwanger worden dringt het nog meer tot je door. Keer op keer moet je goedbedoelde opmerkingen dat ‘Je er niet zo bezig mee moet zijn’ en dat het ‘vanzelf komt’ van je af laten glijden. Tussen alle hoop en vrees door merkte ik dat het proces ontzettend veel met ons deed.

Begin 2018 kregen we het bericht dat onze kinderwens niet in vervulling zou gaan. Als geen ander begrijp ik daardoor de onzekerheid, angst en twijfels die de kop op kunnen steken bij een onvervulde kinderwens. Met mijn jarenlange ervaring als behandelaar in de GGZ voelde ik daarom de behoefte om hierin iets te kunnen betekenen voor anderen die hier ook mee worstelen. Want als er iets is dat ik uit ons kinderwenstraject heb geleerd dan is dat dat er een enorme nood is aan goede begeleiding van koppels met een kinderwens. Zowel inhoudelijke als psychosociale ondersteuning. En juist daarom ben ik mezelf gaan verdiepen in de materie om het totale plaatje te begrijpen. Want zelfs uit de moeilijkste periode in je leven kan iets moois voortvloeien. Wat mij onderscheid van anderen is dat ik naast mijn ervaring als behandelaar in de GGZ op het gebied van ongewenste kinderloosheid ook een ervaringsdeskundige ben.’